خلاءهای قانونی پیش فروش مسکن
منصور غیبی، کارشناس مسکن در گفتگو با کسب و کار نیوز :
روند پیش فروش و پیش خرید خانه یکی از الزامات و نیازهای جامعه در شرایط فعلی است. نمیتوان به دلیل اینکه این فرآیند ریسک بالایی دارد به طور کلی از اجرای آن صرف نظر کرد. پیش فروش واحدهای مسکونی مشکلات حقوقی دارد و این مشکلات باید حل و فصل شوند. بنابراین حذف کلی فرآیند پیش فروش خانه درست نیست و باید با مدیریت صحیح جهت خانه دار کردن مردم پیش برود.
قانون پیش خرید واحد مسکونی مدتها و سالهاست که در چرخه نظام دولتی بین ارگان ها و ذینفعان دولتی و اجرایی پاسکاری میشود. از زمانی که این قانون در مجلس تصویب، به جهت اجرا از آن خارج و متولی اجرایی آن مشخص شد، نظارتی بر اجرای آن وجود نداشته است. ناظران مجلس در مقام نماینده بر اساس قانون باید بر این فرآیند نظارت داشته باشند تا ببیند کجای کار میلنگد. بدین وسیله میتوان مشکلات پیش فروش را رفع و حذف کرد. اگر این شرایط به مرحله ای برسد که با قانون پیش خرید مردم بتوانند خانه دار شوند و واحد مسکونی خریداری کنند، میتواند گزینه بسیار مناسبی برای خرید خانه در طول یک الی دو سال شود.
خریداران در این فرآیند به صورت خرد و اندک هزینه میکنند و در طول ساخت سلایق شخصی و فردی خود را به سازنده اعلام میکنند. واحد پیش خرید شده بر اساس سلیقه خریدار تکمیل و تحویل داده میشود. بنابراین فرآیند پیش فروش گزینه مهمی بوده به شرطی که نهادهای اجرایی از این قانون استقبال کنند. تا مردم در این فرآیند گرفتار گزینه های بدون ضابطه نشده و مورد سوءاستفاده های مادی و معنوی قرار نگیرند. متاسفانه قانون در این مورد نهادینه نیست و سوءاستفاده ها از این خلاء وجود دارد.
اینکه اعلام میکنند مشاوران املاک نمیتوانند این قراردادها را ثبت کنند نیز ابهاماتی دارد. در قانون عدم دخالت مشاوران املاک در این فرآیند آمده است. اما اگر این قراردادها را مشاوران ننویسند چون دفاتر رسمی نیز از انجام این اقدام منع شده اند، مردم باید به کدام نهاد مراجعه کنند. در برخی موارد برای تنظیم این قراردادها جرایم و مجازات هایی نیز در نظر گرفته شده است.
قانون باید به صورت قدرتمند و با پشتوانه وارد این ماجرا شود. این خلاء قانونی است که در تنظیم قراردادهای پیش فروش وجود دارد. نهاد متولی باید قانون را ثبات و جاری کرده و اعلام کند خریدار برای پیش خرید باید به کجا مراجعه کند. مشاور املاک به عنوان یک بازاریاب و واسط، متقاضی را به سازنده معرفی میکند و نمیتواند مفسر قانون باشد. این شاخه صنفی نمیتواند تضمین کننده قوانین باشد. باید به صورت جامع و کامل در مورد قوانین پیش فروش و خلاءهای آن بحث و بررسی شود. خلاءها و اصلاحات در همین رابطه باید انجام شود.
به طور کلی مسیر باید اصلاح شود و آنچه که امکان اجرایی دارد و نیاز به تسهیل گری دارد پیش پای خریدار گذاشته شود. در این حالت مردم پول خود را به صورت قانونی و در زمان بیشتر برای خرید خانه اختصاص میدهند که بسیار به صرفه تر از خرید آنی خانه با این شرایط قیمتها است.
بستن *نام و نام خانوادگی * پست الکترونیک * متن پیام |
تمامی خدمات و محصولات این سایت، حسب مورد دارای مجوزهای لازم از مراجع مربوطه میباشند و فعالیت های این سایت تابع قوانین و مقررات جمهوری اسلامی ایران است.